Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Det finnes mange gode tips som kan hjelpe deg til å ta bedre bilder, enten det er til Instagram eller generelt ellers i hverdagen. Ta med kamera eller mobilen ut i dag og prøv selv. Her er noen få tips og triks.

1. Gå ned i øyehøyde når du tar bilder av barn
Å ta bilder av barn er gøy. Kryp ned på bakken til barnet. Få kontakt, i øyenhøyde. Det er mye finere å være på nivå med barnet, enn å ta bilder ovenfra og ned. Lek og ha det moro. Tull og vær litt klovn. Egenerfaring, ja det er vanskelig å ta bilder av sine egne barn.

2. Blitslyset kan fort forstyrre de små øyeblikkene du vil fange under sosiale begivenheter, og ødelegge stemningen i bildet. Avstanden fra vinduet har mye å si for hvor mye dagslys som treffer motivet ditt. Hvis du vil ha stemningsfulle inneportretter i naturlig dagslys, kan noe så enkelt som å be modellen om gå et skritt nærmere vinduet gi deg mye mer lys å jobbe med.

3. Rette opp horisonten i bildet. Hvis det går litt fort i svingene, er det ikke alltid kameraet blir holdt i korrekt vinkel i forhold til motivet. Da ender du opp med et bilde som ser skjevt ut. Det ser man ofte på sosiale medier. Det kan være at horisonten er skjev, eller det ser ut som vannet holder på å renne ut av bildet. Men det fikser vi med litt enkel redigering. Linker til bilderedigeringsprogram er i punkt 6.

4. Veldig mange bilder blir tatt spontant i situasjoner hvor vi har det fint, for eksempel på ferie, i selskap, ute i naturen eller ved høytider. Selvsagt ønsker vi minner fra hyggelige begivenheter! Her er et par portretter tatt av mine to da de var lei av at jeg skulle ta bilde av de hele tiden. Her så jeg først den gamle veggen. Tenkte at den røde lua blei flott mot den blå bakgrunnen. Fikk ungene i lek bort til huset og fikk tatt et par bilder av de. Her funket fargebilder absolutt best.

5. Det gylne snitt.

Prinsippet går i hovedtrekk ut på at hvis man deler et billedutsnitt i 9 deler ved å dele det i 3 både horisontalt og vertikalt, er de gylne snittene de 4 krysningspunktene for delingslinjene. Motivet bør plasseres i et av disse.

6. Nyttinge lenker og sider på nettet. Kopier og lim inn i nettleser.

Lightroom
https://www.adobe.com/no/products/photoshop-lightroom/free-trial-download.html#mini-plans-web-cta-photoshop-card

Photoshop
https://www.adobe.com/no/products/photoshop/free-trial-download.html

Pixlr
https://accounts.inmagine.com/register?client_id=5q8r8hkkgm1pk636vb5cig95rv&response_type=code&redirect_uri=https://pixlr.com/authorize/

Windows 10

4 kjekke apper som jeg har på min telefon. Dropbox er nettbasert. Bildelagring, slik at du har tilgang til dine bilder uansett hvor du er. Pinterest bruker jeg privat og i jobb. Den er kjekk som en inspirasjonskilde til ideer, bursdager mm. PS express er program som redigerer dine bilder på mobilen. Samme gjelder appen Snapseed. Lykke til. Send gjerne bilde til oss på mail hvis du trenger tips og råd. post@matsjensaas.no.